Занимање конобар спада у подручје рада угоститељства у трајању од три године. Основна делатност овог занимања је у услуживању гостију у разним угоститељским објектима. Ово занимање од ученика захтева способности и особине као што су: љубазност, правилно држање тела, уредност, комуникативност, културно опхођење, стрпљивост, толератност и приличну педантност.
Наши ученици конобари су често ангажовани за све културне и јавне манифестације у граду и свој посао обављају веома професионално.
У току школовања ученици конобари се оспособљавају и стичу знања и вештине из различитих области, а то су:
*упознавање се угоститељским пословним јединица као што су: хотели, мотели, ресторани, гостионице, бифеи, кафане, крчме, кафе-ресторани и ресторани на превозним срествима,
*упознавање са радном обућом и одећом услужног особља, личне и радне хигијене особља,
*упознавање са врстама пића, винским картонима, припремљањем коктела,
*упознају се са дочеком и пријемом гостију, услуживањем гостију, као и наплатом и испраћајем гостију,
*упознају се са услуживањем на саобраћајним средствима: у вагон ресторанима, на броду, у авиону, аутобусу…