022552373 djordjenatosevic@yahoo.com

Пројекат ,,Медени дани у Сајану”

 искуствено учење ученика наше школе са Колпинг друштвом Србије из Новог Сада, уз подршку Општине Инђија, ЈКП Комуналац и ДДО ЗАМ

У оквиру пројекта „Искуствено учење“, СШ „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, сјајне резултате вишенедељних школских активности на тему меда и пчеларства представила је за викенд у нашем Едукативном центру у Сајану, уживајући у лепом времену, дружењу, природи и погледу на кошнице.У циљу вршњачке едукације, стручне праксе и вежбања јавног наступа, будући туристички техничари су током вожње до Сајана говорили о успутним местима: Ковиљу, Зрењанину, Бањи Русанди и Кикинди. Посебну пажњу су посветили специјалним резерватима природе, биљним и животињским врстама, кључним историјским чињеницама, као и туристичким манифестацијама и атракцијама у околини. За краткотрајни предах од пута одабрали су салаш Дебели лад, на бачкој обали Тисе, где су ђаци имали прилику да виде домаће животиње и бројне етно предмете карактеристичне за некадашњу Војводину. По доласку у Сајан, обишли су локална знаменита места и интервјуисали мештане, а сва прикупљена знања су презентовали својим вршњацима осталих образовних профила.

Кроз више едукативних радионица, ђаци су држали презентације о важности пчела, њиховом статусу на Старом двору, о лековитим дејствима и производима од меда, као и о врстама шећера, уз навођење бројних анегдота и занимљивих чињеница.

Будући модни кројачи одеће своју креативност су изразили на сликарском платну, али и кроз осликавање медењака, платнених цегера, тегли, подметача за чаше, као и израдом полице у облику саћа. Испред изложбеног простора њихових радова и пчеларске опреме, дугогодишњи пчелар им је говорио о природи ових вредних летећих инсеката и благодетима бављења пчеларством.

Медоносну башту су обогатили садницама Лириодендрона, познатог и као Лалино дрво, чиме су уједно и симболично обележили 10. октобар, Светски дан захвалности за плодове земље.

Захваљујући вештим рукама будућих кувара и конобара, сви су уживали у традиционално припремљеном и професионално сервираном ручку – пилећем паприкашу.

Динамично и забавно искуство је заокружено едукативним квизом, у циљу додатног продубљивања знања, након ког је уследила подела сертификата и захвалница за учешће у пројекту.