022552373 djordjenatosevic@yahoo.com

Представљамо нашег бившег ученика, данас успешног студента


Мирослав Чакширан, наш некадашњи ученик…
Од првог разреда био је председник Ученичког парламента, члан новинарске секције, активан члан Уније средњошколаца Србије, касније члан УО Уније. Оно по чему се издвајао од својих вршњака је богат школски и ваншколски активизам. Има више од 70 сертификата са многобројних семинара у земљи и иностранству.

Поред многобројних семинара, конференција, курсева, Мирослава издваја неколико сертификата за које сматра да су најзначајнији. ’’Едукација за мир: развој и спровођење алата за глобалну мировну едукацију’’ из Цириха у Швајцарској, ’’Вођење креативних кампања и иновативни активизам’’ из Рејкјавика са Исланда, ’’Образовање је право, не привилегија’’ са семинара одржаног у Стразбуру у Француској, ’’Један свет једна брига’’ из Амијена у Француској, а најдражи му је са ’’седамдесетогодишњице Mеђународног дана ученика’’ из Брисела у Белгији.

Немачка, Француска, Белгија, Данска, Исланд само су неке земље које је пропутовао у потрази за знањем.
“После пет година проведених у Унији средњошколаца Србије и похађања бројних семинара и конференција могу са сигурношћу да кажем да су оне биле и путоказ у ком смеру желим да се развијам. Семинар попут оног на Исланду у Рејкјавику открио ми је да кампање не морају увек да се везују за досадне монологе, рачунице и бројке, већ да могу бити живе, поучне и веома креативне. У то сам се уверио водећи кампању ’’Сви различити сви равноправни’’ у оквирима средње школе, која је заинтересовала велики број младих људи. Сматрао сам да на њима могу научити многе корисне ствари, а самим тим допринети бољем успеха свог разреда, школе и околине, што сам донекле и остварио захваљујући другим семинарима попут оног у Стразбуру у Француској ’’Образовање је право, не привилегија’’ и ’’Један свет – једна брига’’ у Амијену, који су нам касније помогли у спровођењу кампање ’’Право на Сунце’’ реализоване у свим средњим школама у Инђији, а која је окупила више од 2000 ученика.

Много сам научио о равнопраности, различитости, волонтеризму, солидарности, инклузији, ексклузији, вођењу кампања, транспарентности, креативном мишљењу и још многим другим стварима, али и о њиховом значају у развоју младих људи” – објашњава Мирослав.

Он саветује све младе да се што више укључе у омладинске и ђачке пројекте, јер ће тиме развити још јаче осећај солидарности и равноправности, а самим тим бити и бољи људи. Похађајући бројне семинаре широм Европе уверио се да младе људе везују слична интересовања и проблеми, те да се млади не разликују превише од земље до земље. Како каже нигде се није суочио са предрасудама зато што је из Србије.

Мирослав Чакширан данас веома успешно студира новинарство, наставио је да се бави активизмом, заменик је главне уреднице портала за средњошколце Мингл, ради као водитељ на “Јат” радију и још много тога…

Мирослав је човек од речи, одговоран, културан млад човек, креативан, пун идеја. Све своје обавезе извршава на време, живи и ради у десетој брзини.

Мирославе, желимо ти још много среће и много успеха на свим пољима. Поносни смо на тебе. Твоје време тек долази.